‘Ik gooide een stukje vader weg’

vaderdag, herinneringen

Hebben we dingen nodig? Nee niet echt. We kunnen leven met weinig dingen. Toch stapelt de een dingen op jaar na jaar en verzuipt erin, terwijl de ander stelselmatig, geordend elk jaar het huis opruimt en afstand doet van dingen. Wat zeggen dingen over ons? Kun je aan de dingen zien hoe iemand is, wat voor een type je bent, hoe je leeft? Ik denk van wel. Ik voel mij prettiger bij mensen met veel dingen in huis dan bij mensen met een leeg opgeruimd interieur. Dingen om naar te kijken, om naar te vragen. Dingen met herinneringen. Nu ik elke week zelfstandige ouderen bezoek in de Pijp, kom ik veel dingen tegen, vooral van vroeger. Dingen met een verhaal. De dingen zijn niet eens meer zo mooi, maar blijven verstoft of juist gepoetst op de schouw staan. En dan als er een dierbare overlijdt, moet je dingen gaan opruimen. Voor je gevoel ruim je niet alleen de dingen op, maar ook de herinneringen die eraan vastkleven. Vandaar dat we met dozen dingen van onze ouders meenemen naar huis. Anderhalf ¬†jaar geleden heb ik met mijn zusje de spullen van overleden mijn vader uitgezocht. Elk ding dat wegging, voelde als een stukje van mijn vader. Drie weken geleden heb ik zijn auto verkocht. Twee auto’s in de stad is echt niet nodig. En toch moest ik heel hard huilen toen ik terug reed. Ik gooide een stukje vader weg.

Tip van personal organizer Philia (www.blooom.org): maak een foto van de dingen die je weg wilt doen en je toch dierbaar zijn. Zo behoud je de herinnering, en heb je minder dingen.  Nou ja die auto hoeft niet echt op de foto, maar het is een super tip voor persoonlijke dingen.

One Response

  1. Bernadet zegt:

    Mooi en herkenbaar, Caro!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Top